Grunn in the park

13-6-2018

 

Kon minder,
Kop d’r veur!
Hij doet het ja niet,
Nuver weer nait?
Dik doun in de toene.


Over rare taaldingen gesproken: we zeggen Moi in plaats van Hoi. Zeg het zo laag mogelijk qua toon om over te komen als een echte Stadjer. Werkt het beste. Zeg ook ‘ja’ achter elke zin. Met een lange aaaa. “Lekker duidelijk, jaaaaaaaa. Toch. Of niet tan?”

Lekker knauwen. Beetje kneuterig voor de buitenstaander, maar het heeft zo z’n charme. En woon je hier lang genoeg, begin je er zelf ook mee. Waist ja wel, jaaaaa!

Woon je in Grunn, dan eet je een eierbal. Hoort erbij. De ultieme Groningse oersnack is een soort kroket met gekookt ei. Beetje vreemd, maar wel lekker. Het is zelfs cultureel erfgoed en geniet een bijna legendarische status.

Of Groninger poffert: een soort broodcake met krenten en rozijnen, dat gekookt wordt in een zogenaamde pofferttrommel. Op het platteland aten de boeren dit vroeger als maaltijd, nu wordt het vooral als toetje gegeten. 

En wil je kennismaken met de Groningse muziek?
Kom dan naar Grunn in the park op zondag 9 september met optredens van:

De Stroatklinkers
De Stroatklinkers zijn in 1990 ontstaan als een gelegenheidsbandje voor een optreden in het toenmalige Groningstalige radioprogramma. Zij hebben gekozen voor het Groningse dialect in combinatie met zgn. bluegrass-muziek. Dit is een muziekstijl ontstaan uit Ierse en schotse muziek, vermengd met muziek uit de slavenarbeid. Inmiddels spelen de Stroatklinkers ook een flink aantal Engelstalige nummers. Het is de laatste jaren een van de meest geboekte acts in het Noorden en de band speelt veelvuldig in de noordelijke Theaters, op diverse festivals in Nederland, Duitsland en Engeland en daarnaast tijdens vele andere gelegenheden in binnen- en buitenland. De Stroatklinkers hebben tot nu toe zes cd’s gemaakt.

Nulviefteg
Nulviefteg is het Groningstalige sideproject van Chaplains leden. Zij werden min of meer bij wijze van grap uitgedaagd om eens een Groningstalige song te schrijven. Eerste poging in het Groningstalige was een hertaling van de Shawn Mendes song Stitches, genaamd Steertjes. De smaak te pakken hebbend, pende zij stug Groningstalig door met als resultaat, ’n Schiere Dag. Voorjaar 2017 was al de funkrocker Funky Vout’n uitgebracht. Een grote Groninger hitsong! Voor 2018 staat een heuse Groningstalige CD op de planning en wordt stiekem gedacht aan een (theater)tour met Groningstalig repetoire. 

Van de Straat
Een pakkende mix van bestaande muziek en Groningstalige teksten waait als een frisse wind door de Groninger muziekscene. Leden van Bond tegen Harries en de Containers 3.0 brengen liedjes van onder andere Michael Jackson, Bruno Mars, Pitbull en 50 Cent met humor en tröts. Ze zijn pas sinds begin 2016 in het wild te zien, en nu al gonst het tot in den lande. VanDeStraat: nait normoal!


En dan nog een paar leuke dingen waarvan jij niet wist dat ze Gronings zijn:

1. Ranja
Een echte Groninger uitvinding, destijds op de markt gebracht voor volwassenen die geen alcohol dronken. Het drankje veroverde Nederland en de fabriek aan de Petrus Campussingel draaide overuren. Het merk heette ook echt Ranja en was zo succesvol dat de merknaam uiteindelijk een soortnaam werd.

2. De Playboy
Oorspronkelijk komt de Playboy natuurlijk gewoon uit Amerika. Ooit bedacht door Hugh Hefner en in 1983 overgewaaid naar Nederland. Bekend om de kwalitatief goede interviews. Inmiddels is het blad in handen van een Groninger uitgeverij. Pijper Media kocht het mannenblad in 2014, samen met de Panorama en de Nieuwe Revu.

3. De stem van Ernie uit Sesamstraat
Sesamstraat, wie is er niet mee opgegroeid? De stem van Ernie wordt ingesproken door Wim T. Schippers, net als die van Graaf Tel en Kermit. Schippers groeide weliswaar op in Het Gooi, maar werd geboren in Groningen en drukt daarmee een mooie noordelijke stempel op het bekende kinderprogramma.


Meer